Effecten op cultuur en evenementen

Corona en Cultuur. Allebei met een c, maar daar houdt de vergelijking op. Want, corona zorgt voor een aardverschuiving in het culturele veld. Vele voorstellingen en evenementen zijn afgelast. Vele artiesten en toneelgezelschappen zijn in het ongewisse of uitstel inderdaad afstel is of dat het later alsnog door kan gaan.

Dat heeft vele consequenties voor de culturele makers in Breda. Maar ook voor diegenen die altijd zo van cultuur genieten; de bezoekers. Mensen die hun hart ophalen bij theater, mensen waarvoor cultuur als therapie geldt en gewoon voor de nodige ontspanning in onze drukke maatschappij. 

Ook voor evenementen is het een zware dobber. Zo zou het Jazz Festival Breda in 2020 zijn vijftigste editie beleven. Een editie die een gouden randje zou moeten krijgen. Dat gouden randje wordt nu een rouwrandje, want het Jazz Festival kon met Hemelvaart niet doorgaan. We weten inmiddels dat grote evenementen voorlopig niet door kunnen gaan. Een harde dobber voor de organisatoren en bezoekers. 

Het kabinet heeft steunmaatregelen beschikbaar gesteld om de kunst- en cultuursector te ondersteunen. De Gemeente Breda is in overleg met evenementenorganisaties en de kunst- en cultuursector om te zien wat er nodig is en wat er kan.

De kunst- en cultuursector en de evenementenbranche voelen zich thuis in Breda. We moeten er samen voor zorgen dat zij ook in de nieuwe 1,5 meter samenleving ruim podium krijgen. Als dat ergens kan, dan is het in Breda. Waar het hart dat we nu onder de riem moeten steken, blijft kloppen voor deze sectoren.