Initiatieven cultuur en evenementen

Ook in Coronatijd bruist onze stad van creatieve en culturele initiatieven. In aangepaste vorm steken zij Bredanaars een hart onder de riem.  

Blind Walls Gallery - 'Het komt allemaal wel goed, zo niet, dan toch'

Normaal zijn de schilderingen van Blind Walls Gallery geïnspireerd door het verleden van de stad. Deze schildering gaat over nu, en de situatie waar we ons allemaal in bevinden. Op 9 zeeppompjes staat de tekst 'het komt allemaal wel goed, zo niet, dan toch'. Tom Onrust en Wouter van der Giessen maakten de schildering in samenwerking met schildersbedrijf Rob Vlemmix.
Website BlindWalls

Graphic Matters - 'Stay Sane, Stay Safe'

Sinds april hangt Breda vol met honderden kleurrijke posters als reactie op de corona crisis. Ook bij jou in de buurt! Heb jij ze al gespot? De posters maken deel uit van het project Stay Sane, Stay Safe geïnitieerd door ontwerp studio Lennarts & De Bruijn en tekstbureau overdeschreef uit Den Haag. Binnenkort verschijnen er nog meer posters! Houd de website (en de straten van Breda) in de gaten. Meer info op de website van GraphicMatters.

Chassé Theater

Chassé | Thuis tipt je over de mooiste, grappigste en meest bijzondere voorstellingen en films om thuis van te genieten.

Podium BLOOS

Podium BLOOS heeft aan haar website een pagina toegevoegd genaamd 'Bloos voor thuis', waarop online initiatieven zijn verzameld van makers die zijn verbonden aan de werkplaats. Je vindt er podcasts, video's en andere kijk- en luistertips: website PodiumBloos.

Noortje Haegens – ‘Quarantaine uitzicht’

Noortje Haegens maakt als kunstenaar video- en fotografisch werk. Vanuit haar quarantaine is er een mooie fotografische serie ontstaan. Tijdens de lockdown fotografeerde Noortje Haegens iedere avond, tijdens de zonsondergang het uitzicht te zien door een raam bij haar thuis in Breda. Wat begon als één foto, is inmiddels een reeks foto’s van 15 maart tot heden. De foto’s zijn te volgen op haar Instagram

Kunstenaarscollectief KASBOEK – ‘Pop-up Held’

Wie is jouw held? Zet hem op de kaart! Heldendaden zijn besmettelijker dan het Corona-virus. De huidige samenleving telt vele helden. Op dit platform kun je jouw held in Corona-tijd in het zonnetje zetten.

Het project ‘pop-up HELD’ is een initiatief van Jojanneke Postma, Debbie van Berkel en Cathalijne Postma die samen al meer dan 10 jaar het kunstenaarscollectief KASBOEK vormen.

Stichting Kop

Stichting KOP draagt bij aan de ontwikkeling van jonge kunstenaars en vormgevers. Jonge makers kunnen tijdens de Corona crisis niet op de gebruikelijke wijze hun werk verkopen. Steun culturele makers en stichting KOP, koop kunst- en designobjecten van jonge kunstenaars online: website Stichting Kop.

IDFX

Vergeet Netflix, Amazon en Disney, nu is er CineBut+. IDFX organiseert iedere vrijdag een film stream avond onder de noemer CineBUT+, in samenwerking met Cinematig Film Festival uit Leeuwarden.

Dyane Donck Company

In 2018 maakten componist Dyane Donck en choreografe Judith Clijsters​ met ondersteuning van Podium Bloos​ de ‘Deep Sound Experience’, een live elektronisch concert en yinyoga-sessie ineen. Nu het niet mogelijk is een live-uitvoering bij te wonen, hebben de dames een online sessie gemaakt, die je thuis in de huiskamer of buiten in de tuin kunt doen.

Witte Rook

Witte Rook giet haar werkperiodes voor kunstenaars in een online omgeving, residenten krijgen een online werkperiode en een online opening: website WitteRook. Witte Rook speelt in op de Corona situatie en lanceert een blogserie waarin auteurs online wandelen door de diverse musea over de hele wereld. 

AIR platform Brabant 

Artist in Residence platform Brabant lanceert een serie van 4 uitzendingen MIN20MAX40 waarin Juliet Gagnon in gesprek gaat met kunstenaars die te maken krijgen met de Coronamaatregelen en een alternatieve oplossing kiezen of aangeboden krijgen. 

De Stilte

Thuis theater kijken met de kinderen? Mongens en Jeisjes van de Stilte maakt het mogelijk! Te zien via YouTube.
Geen workshops en voorstellingen op scholen. Hoe brengen de dansers van de Stilte hun tijd door? Bekijk Stiltedansers in coronatijd.

Grote Kerk

Breda was één van de eerste corona-brandhaarden van het land. In goed overleg met de Burgemeester van Breda richt de Grote Kerk een gedenkplek op voor de overledenen tijdens de coronacrisis. Zij kregen eerder door de beperkingen een zeer sobere uitvaart, waardoor velen hun dierbaren niet konden gedenken zoals zij wilden.