Stadsarchief Breda legt coronacollectie aan

Publicatiedatum: 
17 april 2020

Stadsarchief Breda roept alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad. Net als veel andere erfgoedinstellingen werkt het stadsarchief al aan zo’n coronacollectie maar het roept nu de onmisbare hulp van het publiek in. Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. De eerste zorg is uiteraard de gezondheid van iedereen en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Maar er wordt ook geschiedenis geschreven. De meeste Nederlanders zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van scholen, winkels, horeca, instellingen, het massaal thuiswerken en lesgeven aan huis, maar ook de sociale cohesie. Deze herinnering willen we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Help mee het verhaal te bewaren

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zullen de overheidsarchieven die we nu vormen een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is juist ook het bewaren waard. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Breda nu een beroep op het publiek.

We vragen Bredanaars mee te helpen door ons foto's, filmpjes of documenten te sturen die iets zeggen over de invloed van het coronavirus op het leven in de stad de omliggende dorpen. Daarvoor kan een speciaal aangemaakt contactformulier worden gebruikt. Dat vind je op de website van Stadsarchief Breda of van de gemeente Breda.