Vieren en herdenken in coronatijd

Publicatiedatum: 
22 april 2020

Update 28 april

De Lintjesregen, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag kunnen dit jaar niet op de manier plaatsvinden zoals we dat gewend zijn. Maar tradities leven niet alleen voort door gewoonten en rituelen, ze zitten vooral ook in ons hart. Met die gedachte, digitale oplossingen en wat creativiteit zijn er ook nu manieren gevonden om toch invulling te geven aan deze bijzondere momenten en dagen.

24 april telefonische Lintjesregen

Op vrijdagochtend 24 april werd een aantal inwoners van Breda verrast met een telefoontje van burgemeester Paul Depla. De burgemeester bracht deze geluksvogels deze ochtend vòòr 13.00 uur het nieuws dat hij hen namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een Koninklijke onderscheiding mag toekennen.

Lintjesregen Op 24 april 2020 mocht Burgemeester Paul Depla 13 Bredanaars blij maken met een Koninklijke onderscheiding. Anders dan normaal ging het dit jaar via videoverbinding. Gefeliciteerd aan alle gedecoreerden!

 

Vanwege de maatregelen als gevolg van de coronacrisis kon burgemeester Depla de lintjes nog niet persoonlijk komen opspelden. Dat gebeurt op een later moment dit jaar. De Kanselarij der Nederlandse Orden -de organisatie die verantwoordelijk is voor Koninklijke onderscheidingen- bepaalt op welke datum dat zal zijn.

27 april Koningsdag

De viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander kreeg door de coronacrisis een heel ander karakter. De meeste geplande activiteiten werden in het hele land geannuleerd. De lokale Oranjecomités hadden aangegeven geen digitale activiteiten te organiseren. Wel organiseerde oranjevereniging Ulvenhout onder andere een kleurplatenwedstrijd voor kinderen.

De landelijke Oranjebond had echter een alternatief Woningsdag-programma samengesteld:

  • De klokken luiden om 09.45 uur door heel het land. Ook in Breda.
  • Er werd teruggeblikt op de vorige 6 Koningsdagen in een speciaal NOS-programma.
  • Om 12.00 uur ging de digitale kleedjesmarkt (een vrijmarkt op internet) van start.
  • Kinderen waren van harte uitgenodigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin ze naast een felicitatie ook konden vertellen over wat de coronacrisis met hen doet. De brieven werden gebundeld en aan de koning aangeboden.
    Vertel het de koning
  •  Om 16.00 uur werd de dag afgesloten met een nationale thuis-toost. Gezamenlijk het glas heffen op de koning die 53 jaar werd.

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

Ook de Dodenherdenking op 4 mei krijgt een andere invulling. Normaliter is het college van B&W vertegenwoordigd in de OLV ten Hemelopneming kerk in Prinsenbeek, in Ulvenhout met een kranslegging bij het monument bij het oude gemeentehuis aan het Wilhelminaplein, in de Sint Willibrorduskerk in Teteringen en natuurlijk in park Valkenberg in het centrum van Breda. Alle herdenkingsbijeenkomsten zijn als gevolg van het coronavirus afgelast.

Namens het gemeentebestuur, de Bredase gemeenschap en door de diverse organiserende comités worden er bij de genoemde locaties wel kransen gelegd. Dit gebeurt zonder aanwezigheid van publiek en in lijn met de richtlijnen van het RIVM. Burgemeester Paul Depla houdt wel zoals gebruikelijk een toespraak; dit keer via de digitale weg. Deze zal op 4 mei aan het begin van de avond via de diverse gemeentelijke social media-kanalen worden gepost.

Gemeente Breda geeft gehoor aan de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en hangt op 4 mei de vlag de hele dag halfstok ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei hangt de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. Aan iedereen de vraag dit initiatief te volgen, zodat er zowel op 4 als op 5 mei een zee van vlaggen in Breda te zien is.