Meer bezoek in Bredase verpleeghuizen

Publicatiedatum: 
17 juni 2020

Lange tijd was het stil bij de ouderen in Bredase verpleeghuizen. Bezoek mocht niet meer langskomen door Corona-maatregelen. Met babbeltenten en beeldbellen werd gezocht naar alternatieve manieren van contact. Eind mei kwam de eerste versoepeling en mocht een vaste bezoeker af en toe langskomen. Nu, vanaf 15 juni, wordt de bezoekregeling in verpleeghuizen verder verruimd. Tot grote opluchting van bewoners en hun familie.

“Ik heb het zwaar gehad. Het was zo erg dat ik mijn familie niet kon zien. Ik dacht: ben ik daar nou 100 jaar voor geworden? Ik moest er van huilen” vertelt mevrouw van Liefvoort, bewoonster van Surplus locatie Vuchterhage. Haar dochter Marianne beleefde het net zo. Naast het gemis voelde ze zich als mantelzorger ook onthand. “Je wilt haar helpen, maar ineens kan dat niet meer.” Gelukkig is er nu weer ruimte. Marianne mocht al een keer per week langskomen als vaste bezoeker. Met de nieuwe versoepelingen mag mevrouw van Liefvoort nu elke dag bezoek ontvangen en mogen dat ook andere mensen zijn dan alleen Marianne. “Ik heb twee zussen en een broer. Samen stemmen we af wie wanneer naar haar gaat. We zijn zo blij dat het weer kan!”

Wethouder Miriam Haagh snapt de opluchting bij de families. “Het was een zware tijd voor iedereen. Voor bewoners, familie van bewoners en medewerkers. Voor sommige bewoners was het ook een eenzame tijd. We zagen wel mooie initiatieven ontstaan, zoals lieve stoepkrijttekeningen en babbelboxen. Maar er gaat niets boven echt bezoek. Het is mooi dat dat nu weer kan. Samen een kopje koffie drinken, bijkletsen of er even op uit gaan. Er voor elkaar kunnen zijn.”  

Maatwerk per locatie

Hebben alle verpleeghuizen in Breda dezelfde regeling? “Dat gaat helaas niet. We bekijken wat er mogelijk is per locatie” licht Mariëlle Lankhuizen, teammanager bij Surplus, toe. “Anderhalve meter afstand houden is een belangrijke regel. Op ruime appartementen is dat bijvoorbeeld makkelijker te regelen dan op een locatie met kleinere ruimtes. Zo kijken we overal wat er mogelijk is.”

Bijzondere verjaardag

Voor mevrouw van Liefvoort had de versoepeling niet op een beter moment kunnen komen. Aanstaande vrijdag wordt ze 101. Met wat hulp van Vuchterhage wordt er een etentje georganiseerd in een grote ruimte. Weliswaar op anderhalve meter afstand, maar mét haar vier kinderen die ze de afgelopen tijd zo heeft gemist. Zo wordt het toch nog een bijzondere verjaardag.

Meer informatie

Wilt u op bezoek bij iemand in een verpleeghuis? Informeer bij het verpleeghuis wat de regels en mogelijkheden zijn. Dit is per locatie verschillend. Algemene informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid