Coronateststraat blijft in Breda

Publicatiedatum: 
27 augustus 2020

De samenleving is wel klaar met corona. Maar corona nog niet met ons. Sinds de versoepelingen van afgelopen juli, zijn meer besmettingen geconstateerd. Dat was ook de voorspelling en niet te voorkomen. Met het tempo waarin de besmettingen oplopen, is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt en blijft houden. U kunt ze waarschijnlijk wel dromen: afstand houden, drukte vermijden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog, thuiswerken waar mogelijk, 10 dagen in thuisquarantaine na een verblijf in een ‘code oranje gebied’ en thuisblijven en je laten testen bij klachten. Maatregelen die stuk voor stuk belangrijk zijn om het virus in toom te houden en te bestrijden. De mogelijkheid om je bij klachten zoals hoesten, neusverkoudheid en/of koorts, te laten testen, gaat ons helpen met het in beeld brengen van de verspreiding van het virus. En kan daarmee verdere verspreiding en besmetting voorkomen.

Iedereen (met klachten) uit onze regio (om precies te zijn voor de 16 gemeenten uit het verzorgingsgebied van de GGD West-Brabant) kan zich laten testen bij één van GGD-testlocaties. Sinds een paar maanden kan dat bij de teststraat naast het Rat Verlegh stadion in Breda. Vanaf 1 september komen daar de testlocaties aan de Tussenriemer in Roosendaal en in de Oude Kerkstraat Etten-Leur bij en uiterlijk eind september gaat de testlocatie aan de Steurweg in Raamsdonksveer open. Met deze testlocaties kan de GGD het komende jaar op vaste, overdekte en goed bereikbare plaatsen voldoende testen afnemen (tot 2300 tests per dag). Bovendien kunnen met deze teststraten bijna alle inwoners uit de regio van de GGD West-Brabant binnen ongeveer 20 tot 25 minuten reistijd bij een teststraat zijn.

Teststraat in Breda

De GGD is regionaal verantwoordelijk voor de teststraten en volgt de landelijke opdrachten met betrekking tot testen. Het kabinet gaf op 31 maart aan dat de testcapaciteit vergroot moest worden, daarom zocht de GGD West-Brabant samen met alle 16 gemeenten naar mogelijkheden voor een teststaat in de regio. De NAC-locatie in Breda kwam al snel in beeld; groot, goed bereikbaar én beschikbaar. Met het aanbieden van deze locatie heeft NAC Breda de GGD enorm geholpen om in de eerste maanden snel te kunnen starten met testen. In eerste instantie tot 1 september, maar inmiddels is duidelijk dat deze teststraat blijft totdat een overdekt alternatief in Breda is gevonden. Een goede spreiding van de teststraten in onze regio is van belang. Maar, er wonen veel mensen uit het verzorgingsgebied van de GGD West-Brabant in Breda. Om een testlocatie in Breda te kunnen houden, zoekt de GGD samen met de gemeente intensief verder. Dan gaat het om een overdekte locatie in Breda als vervanging van de testlocatie bij NAC. Het uiteindelijk verdwijnen van de teststraat bij NAC heeft dan ook niets te maken met de start van het voetbalseizoen; deze locatie is simpelweg niet geschikt om in het najaar als testlocatie te blijven functioneren. De GGD stelt namelijk hoge eisen aan een teststraat. Bijvoorbeeld goed bereikbaar, overdekt om ook in de wintermaanden open te kunnen zijn, voldoende ventilatie omdat er auto’s doorheen rijden en goede werkomstandigheden voor de medewerkers.

Laat u testen

Eén ding staat buiten kijf; corona (blijven) bestrijden kunnen we alleen maar samen. Daar hebben we uw medewerking en begrip voor nodig. En uw discipline om u te laten testen bij klachten. En om in ieder geval thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Een afspraak maken voor een test kan via het landelijke telefoonnummer 0800-1202. Online via https://coronatest.nl kan natuurlijk ook. En doet u het niet voor uzelf, doe het dan voor uw familie, vrienden en voor alle kwetsbare medemensen en ouderen.