Bredase horeca komt zorg letterlijk tegemoet

Publicatiedatum: 
19 november 2020

Van oudsher is Breda een bourgondische stad.  Met vele horeca. En dus ook met veel mensen die in de horeca werken. Vanwege de tijdelijke sluiting door corona, kunnen honderden medewerkers nu niet in hun geliefde café of restaurant werken. Maar zij willen hun handen wél heel graag uit de mouwen blijven steken. En blijven zorgen voor mensen.  Waar kan dat nou beter dan in de zorg? Dát dachten de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en zorgverlener Surplus, een organisatie van thuiszorg en woonzorgcentra in West-Brabant. Surplus en de horecasector gaan samen een detacheringsovereenkomst aan, waarmee Surplus tijdelijk de zó nodige extra medewerkers kan inzetten. Bijkomend voordeel is dat de zorgmedewerkers zich zo op de zwaardere zorgtaken kunnen focussen.

Waar het hart van deze medewerkers normaliter klopt voor de horeca, is dat nu de zorg. Er hebben zich dan ook al 350 medewerkers gemeld voor deze tijdelijke detacheringen als ‘zorgondersteuner’. Bijvoorbeeld voor een huishoudelijke functie in de thuiszorg of als gastheer of gastvrouw in een woonzorgcentrum. Het gaat hier om maatwerk; wat past (bij) de werknemer en hoeveel uur is iemand beschikbaar.

Zorgschool

Vraag en aanbod bij elkaar brengen. Dat is waar het hier om draait. De gemeente heeft al jaren de ambitie om werk en leren beter op elkaar te laten aansluiten. Dat gebeurt onder de noemer ‘werkend leren’, voor nieuwe én snelle kansen op meedoen. Een mooi resultaat daarvan is ‘de zorgschool’. Hiervoor is binnen de zorg regionaal al ervaring opgedaan met het versneld en gericht opleiden van nieuwe medewerkers. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen zonder zorgachtergrond, met een afstand tot de arbeidsmarkt, met een uitkering of ‘nieuwkomers’. Samen met zorginstellingen zijn we zo op zoek naar oplossingen voor het tekort aan zorgpersoneel. Hopelijk structureel. De opzet van de zorgschool helpt ons ook nu om heel snel de vraag van de zorg en het aanbod van de horecamedewerkers aan elkaar te koppelen.

Opleiding

Surplus heeft zo’n 60 extra tijdelijke medewerkers nodig. De medewerkers krijgen een snelle omscholing van twee weken en worden daarmee klaargestoomd voor hun nieuwe taak. Inmiddels hebben vijf andere zorgorganisaties aangegeven mee te willen doen. Ook daar gaan (horeca)medewerkers aan de slag. En mogelijk sluiten ook nog andere branches dan de horeca aan.  De gemeente betaalt de flitsopleiding van de cursisten, die verzorgd wordt door een particuliere opleider.

Spin-off

Er is behoefte aan meer zorgpersoneel. Dat was al zo, dat is nu zo en dat zal ook na corona zo blijven. We hebben dus structureel meer zorgpersoneel nodig. Dat is ook precies de reden waarom we de zorgschool hebben opgericht. En dat is ook de reden waarom we met de zorgsector gaan verkennen of we nog meer Bredanaars kunnen betrekken bij dit initiatief. Hoe mooi zou het zijn wanneer ook andere geïnteresseerden een korte opleiding mogen volgen, werkervaring opdoen en zo kunnen ‘proeven’ aan het werken in de zorg als zorgondersteuner of als zorgmedewerker. Misschien maken we hiermee wel hét verschil om de tekorten in de zorg structureel op te lossen. Breda brengt het samen!

Horeca

Wanneer de horeca weer open mag, gaan de medewerkers weer (gefaseerd) terug naar hun eigen werkzaamheden. Dan wordt de gastheer weer barman en gaat de thuiszorgmedewerker weer in de bediening. En misschien is er in de tussentijd wel een vuurtje aangewakkerd om in de zorg te willen blijven werken. Of om het werk in de horeca te combineren met een baan in de zorg. Een combinatie die wel eens verrassend goed zou kunnen uitpakken.