Avondklok in Nederland: blijf binnen tussen 21.00 en 04.30 uur

Publicatiedatum: 
22 januari 2021

Vanaf 23 januari (tot en met 9 februari) geldt in heel Nederland een avondklok van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur in de ochtend. Ook in Breda wordt het hierdoor nog stiller in de straten. De avondklok met ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten en bij elkaar op bezoek gaan om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wanneer u toch op straat bent, moet u daar een geldige reden (zoals werk of het uitlaten van de hond). U moet dan ook een (werkgevers)verklaring bij u hebben, behalve wanneer u alleen uw hond uitlaat. Heeft u geen geldige reden, dan riskeert u een boete van € 95.

(Werkgevers)verklaring

Wanneer het nodig is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Die eigen verklaring hoeft niet wanneer u uw hond uitlaat.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.
Bent u agent, brandweer- of ambulancemedewerker? Dan hoeft u geen formulieren bij u te hebben. Hetzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders.

Meer weten?

Kijk op: de website van de Rijksoverheid voor de Regels avondklok.