Even niet meer tanken over de grens; verbod voor niet essentiële-reizen van en naar België

Publicatiedatum: 
9 februari 2021

Sinds 27 januari geldt er een verbod op zogenoemde niet-essentiële reizen en bezoeken van en naar België. Dat heeft de Belgische overheid ingesteld om import en verdere verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus tegen te gaan. Dit verbod geldt tot maandag 1 maart.

Door voornamelijk toeristische en recreatieve reizen tegen te houden, moet voorkomen worden dat het virus en nieuwe varianten daarvan zich verder verspreidt. Tegelijkertijd moet het ‘normale leven’ voor inwoners van grensgemeenten zo gewoon mogelijk door kunnen gaan. Daarom mogen reizen voor dagelijkse bezigheden vanuit en naar België voor inwoners vanuit grensgemeenten gewoon doorgaan. Bijvoorbeeld voor het  werk, voor school, vanwege een verhuizing, om mantelzorg te verlenen, om medische redenen of om een partner te bezoeken die in België woont.  Inwoners van grensgemeenten kunnen hun boodschappen ook gewoon bij de vaste supermarkt blijven doen als ze daar de grens voor over moeten. Dat betekent bijvoorbeeld dat een inwoner van Baarle-Nassau of Essen wel naar de Belgische bakker mag om zijn dagelijks brood te kopen. Maar dat je als Bredanaar voor een kratje bier of om te tanken de grens met België niet meer over mag tot in in ieder geval 1 maart.

  Heeft u een goede reden om naar België te reizen? Dan heeft u altijd een ‘Verklaring op Eer’ nodig. Deze verklaring bewijst dan dat u een noodzakelijke reis maakt. Voor meer informatie, zie InfoCoronavirus.be.