Koningsdag 2021 in Breda

Publicatiedatum: 
23 april 2021

Koningsdag 2021 krijgt door de coronacrisis opnieuw een ander karakter; in kleine kring en vooral online. De meeste geplande activiteiten in en om Breda zijn geannuleerd. Sommige Oranjeverenigingen - waaronder Ulvenhout en Prinsenbeek - organiseren een alternatief programma; vooral online of gericht op kinderen. Breda doet mee aan de oproep van de landelijke KBOV (Koninklijke Bond van Oranje verenigingen) met klokgelui en een feestelijk programma op de beiaard van de Grote toren (in de Grote Kerk).

Kinderactiviteiten

Er vinden dit jaar geen georganiseerde activiteiten plaats. Voor kinderen t/m 17 jaar kan er wel van alles zelf georganiseerd worden, zoals een speurtocht, spelletjesmiddag of spulletjes verkopen op de stoep of in de voortuin. Volwassenen mogen hen daarin begeleiden. Toeschouwers zijn niet toegestaan.   

Oproep Saamhorigheid

De landelijke bond van Oranjeverenigingen KBOV roept iedereen op om deze dag vlag en wimpel uit te steken voor de jarige koning en voor elkaar. Dat kan vanaf 06.23 uur wanneer de zon is opgegaan. Vanaf 09.30 klinken op tientallen beiaards door het land dan bekende liedjes rond het thema saamhorigheid. De bond heeft gevraagd of overal in Nederland tussen 09.55 en 10.00 uur de klokken geluid kunnen worden als teken van verbinding.

Om 10.00 uur klinkt in vele steden en dorpen het Wilhelmus, gespeeld door de beiaardiers.  Iedereen wordt opgeroepen om thuis, in de voordeur, op het balkon of in de tuin het volkslied mee te zingen.

Ook Breda doet mee aan deze oproep, met een Bredase twist. Het Klokkenluidersgilde Breda ‘luidt de klokken’ op Koningsdag van 09.00 tot 09.15 op 4 locaties in het centrum van de stad: de luidklok van de Waalse Kerk, Klokje Jan in het Stadhuis (dit is het oudste klokje van de stad, uit 1403), de Johannaklok op het Begijnhof, en de Breda-Nassauklok van de Grote Kerk.

Stadsbeiaardier van Breda, Paul Maassen, speelt van 09.30 tot 10.00 uur een feestelijk programma op de beiaard van de Grote Toren (in de Grote Kerk). Ter afsluiting volgen om 10.00 uur 2 coupletten van het Wilhelmus, met aansluitend een eigentijdse bewerking van het volkslied. Ook het Bredaas Volkslied “De Paarse Heide” is te horen.

Koningspaar in Eindhoven

Koning Willem-Alexander en de Koninklijke familie bezoeken dit jaar Eindhoven. In een studio op de High Tech Campus Eindhoven viert Koning Willem-Alexander met zijn gezin zijn verjaardag. Dit wordt uitgezonden via een livestream en bij de NOS op televisie. Het online-programma is te vinden op: Koningsdag Eindhoven.