Herstelplan Horeca helpt horeca bij de weg terug naar ‘normaal’

Publicatiedatum: 
26 april 2021

De horecasector is een van de sectoren die hard  getroffen is door de coronacrisis.  Daarom trekken gemeente Breda en KHN gezamenlijk op om horeca-ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen. In het herstelplan horeca staan afspraken hoe horeca-ondernemers zo goed mogelijk door de coronacrisis geholpen kunnen worden. Vrijdag 23 april zetten burgemeester Depla en Wethouder Boaz Adank, samen met het bestuur van KHN Breda hun handtekening onder het plan.

Het afgelopen jaar zijn al vele activiteiten en acties ontwikkeld om horeca-ondernemers te steunen. Denk daarbij aan de Roadmap horeca, een lening en overbruggingskrediet voor startende ondernemers, het Horecaconvenant Gedragscode Ketensolidariteit, een terrassenplan, de realisatie van een snel-loket voor coronavragen en (tijdelijke) initiatieven. Ook de tijdelijke aanpassing van de venstertijden en het ‘palenplan’ in de binnenstad voor afhalen en bezorgen en het bieden van mogelijkheden voor uitstallingen, horen bij het pallet aan ondersteuning.

Burgemeester Paul Depla: “Het herstelplan horeca zorgt ervoor dat we de stad goed voorbereiden op het moment dat de horeca weer in stapjes open mag. Op woensdag 28 april zetten we daar een eerste voorzichtige stap in. Vanaf dat moment staan de ondernemers weer paraat om iedereen gastvrij en coronaproof te kunnen ontvangen.”

Boaz Adank, wethouder Economische Zaken: “Breda en de horeca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom doen we er alles aan om te zorgen dat onze horeca-ondernemers de crisis niet alleen overleven, maar er ook zo goed mogelijk uitkomen. Goed dat KHN Breda het initiatief heeft genomen voor dit plan. Er ligt nu een helder document waarin duidelijk staat hoe we dit in Breda samen doen.”

Marijn Dijke, voorzitter KHN Breda: "Er komt een periode aan waar we als horeca-ondernemers heel veel zin in hebben. We kijken er naar uit om onze gasten weer te kunnen ontvangen. Het wordt ook een periode die in het begin wel even wennen zal zijn. Het is fijn om te weten dat we dit in Breda samen doen en dat we de gemeente Breda achter ons hebben staan. Of beter gezegd, ze staan voor ons gevoel naast ons."

Een greep uit het plan 

Het is voor ondernemers weer mogelijk extra terrasruimte te gebruiken van 28 april  tot 1 november 2021. Ook kunnen zij vanaf 1 oktober 2021 tot en met 21 februari 2022 gebruik maken van winterterrassen als extra mogelijkheden voor herstel. Ondernemers hoeven geen precariokosten te betalen voor de periode waarin de terrassen gesloten zijn. En ook niet over de extra terrasruimte die in gebruik wordt genomen. Ondernemers ontvangen voorlopig ook nog geen OZB-aanslag; BWB (Belastingsamenwerking West-Brabant) onderzoekt eerst de gevolgen van de coronacrisis op de waarde van de panden. Voor wat betreft afvalcontracten kunnen ondernemers hun contract tijdelijk stopzetten, verlagen, verhogen en een betalingsregeling aanvragen. De verplichte sluiting van de horeca heeft een leegloop van leidinggevenden als gevolg gehad. Het is nodig dat alle ondernemers beschikken over een actuele vergunning, onder andere om alcohol te mogen verstrekken.  Vanaf heropening hebben de ondernemers per horecabedrijf daarom drie maanden de tijd om eenmalig zonder legeskosten alle leidinggevenden op de vergunning te wijzigen.

Evaluatie en toezicht

Na heropening van de terrassen vindt 3 maanden doorlopende evaluatie plaats om te achterhalen waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen. De basis voor deze samenwerking is ‘high trust,  high penalty’. De inzet van de ‘corona-hosts’ tijdens drukkere momenten in de binnenstad en het horeca-gebied moet er weer voor zorgen dat de bezoekers zich welkom voelen en aan de regels houden.

pdf Horeca herstelplan (PDF, 1.29 MB)