Ook België gaat in stappen terug naar normaal maar blijft code oranje

Publicatiedatum: 
25 mei 2021

In Nederland en België zijn de terrassen weer open. Nog steeds gelden aan beide kanten van de grens restricties. België gaat de komende maanden in stappen terug naar een normaler leven. Wat kan wel en wat niet als je de grens over steekt?

Vanuit de Nederlandse overheid geldt op dit moment het dringende advies om alleen naar landen met een groene of gele kleurcode te gaan. België heeft nu nog code oranje. Hierbij hoort het advies: steek alleen de grens over als dat strikt noodzakelijk is. Dus niet voor funshoppen of een terrasje pakken, wel als je dagelijks in België moet zijn voor werk, sport, studie of dagelijkse boodschappen.

Breed Zomerplan

Op 11 mei is in België een breed Zomerplan gelanceerd, waarmee in 4 stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk wordt gemaakt.

  • De regels voor terrassen zijn in België op dit moment al ruimer dan in Nederland. Waar wij tot 20.00 uur mogen blijven zitten, is het sluitingsuur in België 22.00 uur.
    Op 9 juni gaat - als de ziekenhuiscijfers dit toelaten – in België stap 1 van de verdere versoepelingen in. Vanaf die dag mogen gasten tot 23.30 uur op het terras blijven zitten. Voor tafeltjes geldt dan nog steeds een maximum van 4 personen of een huishouden én 1,5 meter afstand.
  • Stap 2 gaat in op 1 juli. De belangrijkste verandering voor grensbewoners: dan zijn in België geen beperkingen meer bij het winkelen.
  • Op 30 juli en 1 september worden  de laatste versoepelingen, stap 2 en stap 3, doorgevoerd.
  • De regels voor de horeca binnen en buiten, zijn nog niet volledig vastgelegd in het stappenplan. Deze worden tijdens de zomermaanden geëvalueerd en bijgesteld.

Algemene informatie over reizen van en naar Nederland