Door versoepelingen eindelijk weer genieten van evenementen als Bij ons in Breda! en Ploegendienst

Publicatiedatum: 
15 juni 2021

Stapje voor stapje gaat Nederland van het slot. Door de gestage daling van het aantal besmettingen kunnen we binnenkort weer evenementen en sportwedstrijden bezoeken. Zelfs festivalbezoek ligt in het verschiet. 

Vanaf 30 juni is het weer mogelijk eendaagse evenementen te bezoeken op een afgesloten locatie, binnen of buiten. Bezoekers moeten wel een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest van maximaal 40 uur oud laten zien. Anderhalve meter afstand houden of het dragen van een mondkapje is op het terrein niet meer nodig. Er zijn nog wel restricties. Een evenement mag tot eind juli maximaal 24 uur duren, er geldt een maximum van 25.000 bezoekers. Een overnachting is alleen toegestaan als die binnen die 24 uur valt.

Sport

Ook voetbalstadions en andere accommodaties waar professioneel wordt gesport, zijn vanaf 30 juni weer toegankelijk. De volledige bezoekerscapaciteit mag hierbij worden benut. Toegang is ook hier alleen mogelijk met vaccinatiebewijs, negatieve test of bewijs van een recent doorgemaakte coronabesmetting. Anderhalve meter afstand houden of een mondkapje dragen is niet meer nodig besloot het kabinet op basis van de positief verlopen Fieldlab-ervaringen. De vaart in de vaccinatiecampagne en het dalende aantal besmettingen zorgt ervoor dat we stapje voor stapje richting een zomer met nog meer vrijheid gaan: Nederland gaat steeds meer van het slot.

Meerdaagse evenementen, poppodia, theaters, kermissen.

Dankzij de nieuwe versoepelingen mogen ook kermissen eind juni weer open, zij het met een bezoekersmaximum: 1 bezoeker per 10 m2, zij dienen onderling anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Eind juli komen er tevens ruimere regels aan voor theaters, poppodia en meerdaagse evenementen met overnachting(en) als popfestivals. Het maximum van 25.000 bezoekers voor festivals vervalt. Deze meerdaagse evenementen krijgen mogelijk wel te maken met extra voorwaarden, zoals tussentijds testen. Er moet bovendien een professionele testfaciliteit op het terrein aanwezig zijn. Het kabinet overlegt nog met de sector over de precieze aanpak en invulling.