Bijna alles mag weer, hier moet je nog rekening mee houden

Publicatiedatum: 
20 juni 2021

Het wordt weer gezelliger op straat. Je merkt het duidelijk in de stad: door de versoepelingen kunnen we steeds meer. Omdat het kabinet de meeste coronamaatregelen niet meer nodig acht, gaat vanaf zaterdag 26 juni, als stap 4 van het openingsplan wordt gezet, zelfs de mondkapjesplicht op de veel plekken overboord. Maar het virus is nog niet weg, dus we blijven voorzichtig. Dit zijn de regels waar we ons vanaf 26 juni nog steeds aan moeten houden.

Anderhalve meter en basisregels: nog even volhouden

Anderhalve meter blijft voorlopig de norm, binnen en buiten. Dus in het park! Afstand houden is ook de verplichting voor publiek bij amateurwedstrijden, die vanaf 26 juni weer zijn toegestaan.

Op plekken waar anderhalve meter afstand houden niet lukt, blijft de mondkapjesplicht gelden of krijg je alleen toegang met een coronatoegangsbewijs.

Daarbij blijft het belangrijk om je aan de basisregels te houden. Dus: was regelmatig je handen, hoest en nies in de elleboog. Bij klachten: thuisblijven en je laten testen op corona. Al neemt het aantal besmettingen flink af doordat steeds meer mensen zijn gevaccineerd, nog niet iedereen is aan de beurt geweest. Dus voorzichtig blijven en elkaar de ruimte geven blijft het devies tot half augustus.

Kantoor

Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ wordt aangepast. In overleg met de werkgever mag je weer naar kantoor, maar voor maximaal de helft van je werktijd. Ook op kantoor geldt de anderhalvemeterregel, zowel op kantoor zelf als in liften of in de kantine.

Op sommige plekken blijft het mondkapje verplicht

Mondkapjes blijven op verschillende plekken gewoon verplicht. Dit geldt voor stations, in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen. Ook in het voortgezet onderwijs moet iedereen in ieder geval tot de zomervakantie nog een mondkapje dragen. Bij de contactberoepen zoals kapper en fysiotherapeut mag het mondkapje af. Maar het checkgesprek blijft daar wel noodzakelijk.

Uitgaan kan, onder voorwaarden

  • Discotheken, nachtclubs, poppodia en ook restaurants zonder terras mogen weer open, maar onder voorwaarden.
  • In restaurants moeten de stoeltjes en tafeltjes binnen en buiten ver genoeg uit elkaar staan zodat anderhalve meter afstand houden mogelijk is. Op plekken met vaste zitplekken moeten die ook daadwerkelijk worden gebruikt, een zitplek aan de bar is ook toegestaan.
  • In de horeca blijft registratie en een checkgesprek verplicht .In culturele locaties waar mensen een vaste plek hebben en waar geen doorstroom plaatsvindt, zoals bioscopen en theaters, wordt de anderhalve meter ook gehandhaafd. Dat betekent dat niet alle stoelen gebruikt kunnen worden. Registratie en gezondheidscheck vooraf zijn verplicht. Dit geldt ook voor recreatieve locaties met overwegend vaste zitplaatsen, zoals casino’s, wellness en spellocaties als speelhallen en locaties voor paintball.
  • Voor doorstroomlocaties zonder vaste zitplekken - een museum of winkel, een pretpark of kermissen - geldt het maximum van 1 bezoeker per vijf vierkante meter.
  • Naar een festival, een dansfeest of lekker naar discotheek kan gelukkig ook weer, maar je kunt alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Naast testen voor toegang geldt een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs ook als coronatoegangsbewijs. Eenmaal binnen, hoeft je je dan niet meer te houden aan de anderhalve meter.